Rolluik of screen, altijd de juiste keuze.

15/9/2022 Productnieuws Nieuwsoverzicht

Rolluik of screen, altijd de juiste keuze.
Gevelzonwering is dé manier om de warmte buiten een woning of gebouw te houden. Met name rolluiken en screens zijn bij uitstek geschikt voor het sterk verminderen van oplopende temperaturen binnenshuis. Bovendien zorgen ze in de winter voor minder warmte verlies door hun isolerende werking.

Onze SolidScreens en Alulux rolluiken delen natuurlijk een aantal belangrijke voordelen als het gaat om hun zonwerende, weerbestendige en privacy verhogende eigenschappen. Het duidelijke verschil tussen beide zonweringen is het materiaal waarmee de invloeden van buitenaf worden geweerd. Het geweven doek bij screens, tegenover de dichte lamellen bij rolluiken hebben hun eigen belangrijke voordelen.

Rolluik of screen, de belangrijkste verschillen.
Hoewel beide producten als zonwering zeer effectief zijn, blijft bij de toepassing van screens het zicht naar buiten gedeeltelijk behouden als ze naar beneden zijn. In het geval van de SolidScreen worden insecten ook geweerd terwijl er toch geventileerd kan worden. Dit komt door de weving van het doek en de bevestiging daarvan met een ritssysteem in de geleiders van de zonwering.

De dichte lamellen bij een rolluik ontnemen weliswaar het zicht naar buiten, maar kunnen naast het weren van de zon de binnenruimte ook vrijwel volledig verduisteren. Tegelijkertijd zorgen ze voor een prettige demping van geluiden van buiten. Fijn als je rust wil overdag, zoals met kinderen die overdag nog slapen of als je net uit een nachtdienst komt.

Daarnaast zorgen rolluiken in de winter voor een extra isolatie door de lucht tussen raam en rolluik. Bovendien denkt een inbreker wel twee keer na voordat hij een woning in probeert te komen die beveiligd is met rolluiken.

Donker of licht, welke kleur doek of lamel moet ik kiezen?
Als het buiten houden van warmte de belangrijkste reden is om een screen of rolluik aan te schaffen dan is het verstandig om een donker screendoek of een licht rolluiklamel te kiezen. Een donker screendoek absorbeert meer warmte dan een licht doek en kan deze direct weer afgeven aan de buitenlucht. Hierdoor bereikt er minder warmtestraling het raamoppervlak achter het screen en warmt de binnenruimte minder snel op. Bij een lamel werkt dit door het dichte karakter van het materiaal precies andersom. Hier zorgt de hogere reflectie op het dichte oppervlak voor meer weerkaatsing van de warmtestraling om deze buiten te houden.

Kortom, een rolluik of screen? Altijd een passende oplossing voor uw situatie!

Heeft u interesse in een van onze rolluiken? Klik hier.
Heeft u interesse in een van onze screens? Klik hier.